Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Arbetets museum leder stort EU-projekt

Arbetets museum i Norrköping har beviljats 200000 Euro från EU:s Kulturprogram för utställningsprojektet A Taste of Europe.
Projektet utnämndes till det tolfte bästa projektet bland totalt 87 beviljade projekt runt om i Europa.

Arbetets museum har under drygt ett år lett arbetet med ansökan till EU:s Kulturprogram. Museet är koordinator för projektet och samarbetar med åtta andra museer runt om i Europa, i Estland, Slovenien, Tjeckien, Finland, Danmark, Skottland, Portugal och Ungern. Syftet är att gemensamt bygga en utställning om matproduktion och matkonsumtion i Europa utifrån bland annat miljö- och klimatfrågor, historiska perspektiv och teknisk förändring.

Utställningen kommer att produceras i nio uppsättningar och öppnas samtidigt i alla länder under våren 2011. Mer om projektet finns att läsa på hemsidan www.atasteofeurope.eu.

FÖR MER INFORMATION:
Sofia Seifarth, forskningschef Arbetets museum, 011-23 17 22, sofia.seifarth@arbetetsmuseum.se

Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping