Gå direkt till innehåll
Li Teske, Ordförande i Arbetets museums vänförening, delade ut priset "Årets arbetsmyra" till Börje Samuelsson från Råås Kvarn.
Li Teske, Ordförande i Arbetets museums vänförening, delade ut priset "Årets arbetsmyra" till Börje Samuelsson från Råås Kvarn.

Pressmeddelande -

Börje Samuelsson från Råås Kvarn är årets arbetsmyra!

I fredags den 13 april delade Arbetets museums vänförening för sjätte gången ut sitt nationella pris ”Årets Arbetsmyra” i samband med Arbetslivsmuseernas Samarbetsråds (Arbetsam) Museidagar, i år på Arbetets museum. I år firade också Arbetsam 20-årsjubileum. Arbetets museum vänförenings pris delas ut för att uppmärksamma en enskild person av alla de eldsjälar som genom sina insatser för våra arbetslivsmuseer bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av vårt kulturarv.

I år gick utmärkelsen till Börje Samuelsson från Råås kvarn i Ydre kommun.

Styrelsens motivering: Arbetets museum vänförening har beslutat att utmärkelsen ÅRETS ARBETSMYRA 2018 går till Börje Samuelsson, föreningen Råås kvarns vänners verkmästare, för sitt mångåriga engagemang i återställandet av Råås kvarn till körbart skick och arbete med att återge övriga byggnader, dammar och omgivning sin ålderdomliga karaktär.

Föreningen Råås kvarns vänner bildades 1979 och kvarnen sattes åter i drift 1987. Råås kvarn förklarades i samband med detta som byggnadsminne. Arbetet bedrivs ideellt i samråd med Östergötlands museum. Kvarnen är ett populärt och tillgängligt utflyktsmål i Ydre kommun och miljön är unik. Föreningen har under en längre tid anordnat "så gjorde man förr dagar” vartannat år med många besökare i alla åldrar. Utöver kvarnen har föreningen renoverat upp den gamla gårdssmedjan, rökbastan och sågverket med tändkulemotor är också i drift. Föreningen röker även fläsk som finns till försäljning under besöksdagarna. Börje Samuelsson är född i närheten och var som liten nyfiken pojke ofta där och tittade på den spännande övergivna kvarnen.

Priset delades ut av vänföreningens ordförande Li Teske.

Förutom äran består priset av ett diplom och 5 000 kronor. Läs mer om Råås kvarn på www.raaskvarn.se eller varför inte göra en utflykt dit!

KONTAKTPERSON FÖR MEDIA
Li Teske, ordförande Arbetes museums vänförening, 070-948 10 33.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Åsa Orrmell tog emot priset under ArbetSams Museidagar på Kvinnohistoriska museet i Umeå.

Åsa Orrmell är Årets arbetsmyra

Varje år delar Arbetets museums vänförening ut priset Årets arbetsmyra till en av alla eldsjälar på arbetslivsmuseer runt om i landet. I år går utmärkelsen till Åsa Orrmell på Wallåkra stenkärlsfabrik.

Hur startar man ett torvmuseum? Sven Gustavsson har svaret. Foto: Ida Rådegård

Sven i Emmaboda är Årets Arbetsmyra

På Torstamåla torvmuseum i Småland möts natur och kultur i en unik fabriksmiljö. Sven Gustavsson beskrivs som själva motorn bakom förvandlingen av den nedlagda torvfabriken. Nu utnämns han till Årets Arbetsmyra av Arbetets museums vänförening.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping