Gå direkt till innehåll
Den 27 juni kl. 14.00 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Journalister är varmt välkomna att närvara.
Den 27 juni kl. 14.00 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Journalister är varmt välkomna att närvara.

Pressmeddelande -

Efterlängtad kulturarvslag debatteras i Almedalen

Under Almedalsveckan samlas Transporthistoriskt Nätverk i Visby för att debattera med politiker och beslutsfattare. Högst på dagordningen står ett lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som efterfrågats av nätverket i många år. "Nu förväntar vi oss handling för att lagstiftningen ska komma på plats", säger Helena Törnqvist, ordförande för nätverket.

I Sverige finns en skattkista full av historiska transportmedel: flygplan, veteranbilar, ånglok, fartyg och mycket mer. Men det rörliga kulturarvet saknar ett lagskydd, trots att ett sådant förslag har funnits sedan 2018. Transporthistoriskt Nätverk, som via sina elva medlemsorganisationer representerar fler än 350 000 medlemmar, vill ändra på detta. Torsdagen den 27 juni möter nätverket upp riksdagspolitikerna i Almedalen och debatterar frågan i seminariet ”Hur skapar vi lagskydd för det rörliga kulturarvet?”. Journalister är varmt välkomna att närvara.

– Nu förväntar vi oss handling för att lagstiftningen ska komma på plats. Redan 2017 meddelade Sveriges riksdag att man ställer sig bakom förslaget om en skyddande lagstiftning. Nu är det dags att det blir verklighet – annars riskerar vi på sikt att gå miste om stora kulturvärden, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum och sammankallande för Transporthistoriskt Nätverk.

Efter att Sveriges riksdag ställt sig bakom förslaget om en skyddande lagstiftning utredde Riksantikvarieämbetet under 2017–2018 ett lagförslag till kulturdepartementet. Trots detta har lagskyddet ännu inte blivit verklighet och utredningen har inte remitterats. Detta vill Transporthistoriskt Nätverk nu se ändring på.

Seminarium: Hur skapar vi ett lagskydd för det rörliga kulturarvet?

Tid: Torsdagen den 27 juni kl. 14.00-14.45

Plats: Sal B14, Campus Gotland, Cramergatan 3

Medverkande:

Kurt Sjöberg, moderator, Motorhistoriska Riksförbundet

Susanne Thedéen, tf riksantikvarie, Riksantikvarieämbetet

Sten Bergheden, riksdagsledamot Moderaterna, Trafikutskottet

Peter Ollén, riksdagsledamot Moderaterna, Kulturutskottet

Länk till seminariet i Almedalens officiella program

Läs mer i Transporthistoriskt Nätverks programbroschyr

Presskontakt

För frågor och mer information, kontakta sammankallande av Transporthistoriskt Nätverk:

Helena Törnqvist, arbetslivsintendent Arbetets museum

helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 26

Pressbilder

Se bifogade pressbilder nedan eller besök vårt mediearkiv på Mynewsdesk. Vid frågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Fakta: Transporthistoriskt Nätverk i siffror

Organisation/föreningar/museer/medlemmar

Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, ArbetSam /600 museer / 167 000

Båthistoriska Riksförbundet, BHRF /20 föreningar / 19 000

Veteranflyggruppen EAA Sverige /350 flygplan / 1 200

Järnvägshistoriska Riksförbundet, JHRF /32 föreningar / 14 500

Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF /176 klubbar / 100 900

Museibanornas Riksorganisation, MRO /29 föreningar / 16 000

Svensk Flyghistorisk Förening, SFF /13 föreningar / 4 700

Sveriges Segelfartygsförbund, SSF /72 medlemsfartyg / 14 500

Sveriges Ångbåtsförening, SÅF /300 ångbåtar / 15 000

Vagnhistoriska Sällskapet, VHS /1 förening / 500

Åkerihistoriska Sällskapet, ÅHS/ 1 förening / 400

Totalt: 353 700

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

DC3:an Daisy, ångfartyget Trafik och ånglok från Järvägsmuseet i Gävle. Foto: Anders Svensson, Bo Oxenstjärna & Järnvägsmuseet.

​Det rörliga kulturarvet behöver mer skydd och mindre byråkrati

Industrisamhällets kulturarv behöver ett bättre skydd i lag för att kunna värnas och bevaras. Men modern lagstiftning är ofta ett hinder när vårt kulturarv i form av tåg, båtar, flygplan och andra delar av vårt kulturarv ska bevaras. Nu kräver Transporthistoriskt Nätverk bättre lagskydd och hänsyn.

Den 5 juli debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. På bilden: Ångfartyget "Trafik" i Hjo. Foto: Bo Oxenstjärna.

Trots riksdagens stöd – rörligt kulturarv fortfarande utan skydd

I Sverige finns en skattkista full av historiska transportmedel: flygplan, veteranbilar, ånglok, fartyg och mycket mer. Men det rörliga kulturarvet saknar helt lagskydd, något som Transporthistoriskt Nätverk vill ändra på. Den 5 juli debatterar organisationen med riksdagspolitiker i Almedalen. 

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping