Gå direkt till innehåll
Foto: Per-Anders Pettersson
Foto: Per-Anders Pettersson

Pressmeddelande -

Färgsprakande utställning om afrikansk modeindustri

Torsdag 15 juni inviger vi utställningen African Catwalk, med Per-Anders Petterssons färgsprakande skildring av den afrikanska modeindustrin. Utställningen blir en skarp kontrast till den medierapportering vi vanligen nås av - om svält, krig, folkmord och korruption. Per-Anders Petterssons projekt African Catwalk ger oss en annan, annorlunda och oväntad bild av Afrika. 

Media inbjuds till förhandsvisning kl 10.00 den 15 juni.

Sedan 2010 har Per-Anders Pettersson besökt drygt fyrtio modeveckor i sexton länder, runt om i Afrika. Han blev snabbt ett välbekant ansikte på många modevisningar och fick full access genom att alltid vara på plats. Hans bilder utmanar stereotyper i afrikanskt mode och de konfronterar även den “västerländska synen”, där Afrika är en krigshärjad kontinent med fattigdom, sjukdomar och etniska konflikter.

- Ett antal länder på den afrikanska kontinenten har idag en blomstrande medelklass som spenderar pengar på designermärken, kör runt i nya bilar och är stolta över sitt ursprung, berättar Per-Anders Pettersson.

Mångfalden av kulturer och estetik gör afrikanskt mode intressant för såväl internationella märken som konsumenter. Internationella designers har alltid funnit inspiration i Afrika, i allt från pärlarbeten av massajer till hundra år gamla textil- och vävningstraditioner i västafrikanska länder, som exempelvis i Burkina Faso och Mali. Med mer än en miljard invånare är Afrika en potentiellt enorm marknad.

Utställningen African Catwalk visas på Arbetets museum den 15 juni-20 augusti.


PRESSVISNING

Pressvisning den 15 juni, klockan 10.00, med Per-Anders Pettersson som berättar om sina bilder och sitt engagemang i Afrika.


OM FOTOGRAFEN

Per-Anders Pettersson (f.1967) är en svensk fotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika. Under sin 30 år långa karriär har han bevakat en lång rad internationella nyhetshändelser arbetat i över trettio afrikanska länder. Hans bilder har vunnit en lång rad priser och utmärkelser och han har haft flertalet separatutställningar, såväl i Sverige som internationellt. Hans första bok “Rainbow Transit”, en bok om Sydafrika i demokrati, publicerades 2013. Boken “African Catwalk” utkom i juni 2016.


PRESSKONTAKT

Annelie Egelin Tärning 011-231706
annelie.egelin@arbetetsmuseum.se

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09