Gå direkt till innehåll
Östen Runelind, Pythagoras Industrimuseum.
Östen Runelind, Pythagoras Industrimuseum.

Pressmeddelande -

Östen i Norrtälje Årets Arbetsmyra 2021

Östen Runelind på Pythagoras Industrimuseum i Norrtälje har utsetts till Årets Arbetsmyra 2021. I mer än 35 år har han arbetat i tändkulemotorns tjänst.

Bakom utmärkelsen står Arbetets museums vänner. Utmärkelsen har som syfte att tacka och uppmuntra alla kulturarvsbevarare som engagerar sig i arbetslivsmuseerna runt om i Sverige. I år går priset till Östen Runelind, Sollentuna.

I drygt 80 år tillverkades tändkulemotorer på Pythagoras Fabriker i Norrtälje, motorer som exporterades över hela världen. I början på 1980-talet hotades fabriken av rivning. Östen Runelind var då med och bildade Pythagoras vänner och har sedan dess varit engagerad i det som idag är ett levande museum som gläder både turister och lokalbefolkningen.

I motiveringen till priset framhålls att Östen är en nyckelperson som är helt avgörande för underhållet av maskinparken på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje.

Om någon maskin krånglar så är det till Östen man ringer. Han svarvar, mekar, smider, fräser, slipar, gjuter och lagar allt. På så vis hjälper han till att förvalta ett levande kulturarv, skriver Arbetets museums vänner.

Utmaningen i att få allting att gå och att kunna visa maskinerna i fungerande skick ser Östen som sin drivkraft.

– Tändkulemotorn måste vårdas hela tiden. Den sköter sig inte själv. Man måste pyssla om den helt och hållet, säger Östen Runelind, som också själv tillverkar reservdelar till motorerna.

Östens vilja att dela med sig av sitt kunnande om tändkulemotorer på evenemang runtom i Sverige är ytterligare en sak som framhålls i motiveringen.

Kunskaperna kommer även till användning i Museiföreningen Stockholm-Roslagens järnvägar, där Östen också är engagerad.

Läs mer:
https://www.arbetetsmuseum.se/arets-arbetsmyra-2/

Pressbilder:
www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

För mer info:
Östen Runelind, Årets Arbetsmyra 2021: 070-236 82 88
Li Teske, Arbetets museums vänner: 0709-48 10 33, teske@telia.com
Mårten Mellberg, programansvarig Arbetets museum, 011-231723, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Hur startar man ett torvmuseum? Sven Gustavsson har svaret. Foto: Ida Rådegård

Sven i Emmaboda är Årets Arbetsmyra

På Torstamåla torvmuseum i Småland möts natur och kultur i en unik fabriksmiljö. Sven Gustavsson beskrivs som själva motorn bakom förvandlingen av den nedlagda torvfabriken. Nu utnämns han till Årets Arbetsmyra av Arbetets museums vänförening.

Kyrkeby bränneri är mer än en producent av dyrbara droppar – det har blivit en samlande kraft i Vissefjärda. "Vi har någonting unikt", säger Göran Persson. Foto: Ida Rådegård

Göran Persson i Vissefjärda är Årets Arbetsmyra

Det började som ett ”kulprojekt”, tanken på att väcka liv i det gamla bränneriet i Kyrkeby. Hade det inte varit för Göran Persson och hans vänner skulle det kanske aldrig blivit av. Nu tilldelas han priset Årets Arbetsmyra för sitt arbete med Kyrkeby bränneri.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping