Gå direkt till innehåll
Åsa Orrmell tog emot priset under ArbetSams Museidagar på Kvinnohistoriska museet i Umeå.
Åsa Orrmell tog emot priset under ArbetSams Museidagar på Kvinnohistoriska museet i Umeå.

Pressmeddelande -

Åsa Orrmell är Årets arbetsmyra

Varje år delar Arbetets museums vänförening ut priset Årets arbetsmyra till en av alla eldsjälar på arbetslivsmuseer runt om i landet. I år går utmärkelsen till Åsa Orrmell på Wallåkra stenkärlsfabrik.

Priset delades ut i samband med ArbetSams Museidagar på Kvinnohistoriska museet i Umeå 12–13 april. "Arbetets museum vänförening har beslutat att utmärkelsen 2019 går till Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik för hennes engagemang och mångåriga arbete med att ruska liv i, utveckla, levandegöra och sprida det kulturella arvet om det keramiska hantverket", lyder ett utdrag ur juryns motivering.

– Det känns jätteroligt och hedrande att det vi gör på Wallåkra uppmärksammas och uppskattas, säger Åsa.

För trettio år sedan kom Åsa till Vallåkra och påbörjade upprustningen och återställandet av den då fallfärdiga stenkärlsfabriken från 1864. I dag är Wallåkra stenkärlsfabrik ett modernt kulturhistoriskt besöksmål mitt i naturen, öppet för allmänheten året om.

– Jag tänkte att "här finns för många fina värden för att bara låta det förfalla. Här har man tillverkat något som har använts i hela Sverige, det är värt att bevara", säger Åsa.

Viljan att få det keramiska hantverket att överleva in i framtiden är en stark drivkraft för Åsa Orrmell.

– Man kan säga att det är ett omöjligt projekt, eller så kan man se att här finns fantastiska möjligheter. Och eftersom det inte finns något färdigt koncept, eller fotspår att följa, så tar det ju mycket tid, säger hon.

På Wallåkra lever och används kulturarvet i allra högsta grad. Här håller Åsa drejkurser och visningar där besökare i alla åldrar får ta del av stenkärlsfabrikens historia.

Jag har ofta fått höra att ”det förstår du väl att ungdomarna inte är intresserade av detta”. Men om ingen vet att Wallåkra finns eller vad som skapades här, hur ska någon då kunna vara intresserad?Jag ser det som att mitt uppdrag är att kommunicera att det här finns. Att skapa så goda förutsättningar som möjligt, så att någon annan kan ta över stafettpinnen sedan, säger Åsa.

Om utmärkelsen Årets arbetsmyra: Bakom utmärkelsen Årets arbetsmyra står Arbetets museums vänförening. Med priset vill vänföreningen tacka och uppmuntra alla som gör insatser för våra arbetslivsmuseer och på så vis bidrar till ett rikt kulturliv och bevarandet av vårt kulturarv.

Arbetets museum i Norrköping har uppdraget att stötta landets ca 1500 arbetslivsmuseer med bland annat insatser för att öka kompetens, nätverkande och kunskapsutbyte.


Kontakt

Helena Törnqvist, arbetslivsintendent, Arbetets museum

Tel. 011-23 17 26, e-post: helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

Prisutdelning Årets arbetsmyra, ange foto: Caroline Kvick/ArbetSam

Åsa Orrmell, ange foto: Andreas Nilsson/Arbetets museum

För fler pressbilder kontakta kommunikation@arbetetsmuseum.se

Läs mer om Arbetets museums vänförening på https://www.arbetetsmuseum.se/vanforeningen/

Läs mer om Wallåkra stenkärlsfabrik på https://wallakra.com/

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Spårvagnsföraren Mimmi i Göteborg blev ”Årets Arbetsmyra 2015”

Spårvagnsföraren Mimmi i Göteborg blev ”Årets Arbetsmyra 2015”

Årets arbetsmyra är Mimmi Mickelsen, spårvagnsförare från Göteborg. Mimmi är 34 år och har sedan flera år bland annat varit engagerad i Svenska Spårvägssällskapets ungdomsverksamhet. Hon arbetar också aktivt med att söka finansiering till verksamheten och hjälper även till med rekrytering och utbildning för veteranvagnarna i Göteborg. Priset delas ut vid Museimässan i Norrköping 23 januari.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping