Gå direkt till innehåll

Regioner: Finspång

Kulturnatten på Arbetets museum bjuder på upplevelser för hela familjen – bland annat en historisk modevisning. Foto: Fashion Through Herstory

Känn historiens vingslag under Kulturnatten på Arbetets museum

Under Kulturnatten i Norrköping får hela familjen släppa loss sin inre historienörd. Då är det nämligen dags för Arbetets museums historiemässa Så var det då – Arbetslivsmuseer visar, en heldag där du får se, lyssna, lukta och testa på hur saker fungerade förr i tiden. I år bjuds det dessutom på historisk modevisning med kläder från industrialismens födelse fram till modern tid.

Arbetets museum i Norrköping planerar att öppna sina utställningar för barn och familj den 23 mars.

Arbetets museum öppnar för bokade besök

Den 23 mars öppnar vi åter Arbetets museum och börjar ta emot förbokade besök i begränsad omfattning. Fokus ligger på barn- och familjeverksamheten och först ut att kunna bokas är utställningarna Lilla Arbetets och Jobblabb på plan 1 och 2. Övriga utställningar håller stängt till senare i vår.

"En ovanlig vardag" samlar ögonblicksbilder från tillvaron under coronapandemin. Foto: Jeppe Gustafsson

Coronavardag i bild på Arbetets museum

Sedan vårvintern 2020 har SVT Nyheter Öst dokumenterat coronapandemin genom att samla in bilder och filmer från tittarnas vardag. Nu visas ett urval på Arbetets museum i Norrköping.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping