Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

På Statarmuseet i Skåne kliver eleverna rakt in i historien. Foto: Barbro Frankie

Statarmuseet i Skåne är Årets Arbetslivsmuseum 2020

Nu står det klart att Statarmuseet i Skåne tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2020. Sverige har cirka 1 500 arbetslivsmuseer runt om i hela landet. Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer.

Nu öppnar vi dörrarna för Dokumentärfotosalong 2019!

Nu öppnar vi dörrarna för Dokumentärfotosalong 2019!

Lördagen den 7 september presenterar Arbetets museum Dokumentärfotosalongen för tredje året i rad. Där visas 140 bilder av inte mindre än 56 olika fotografer. Temat för årets salong är ”Ett annat sätt att se”, ett tema som Norrköpingsborna röstat fram. Utifrån temat har såväl etablerade fotografer som amatörer från hela landet ansökt om att medverka i årets salong.

Under Almedalsveckan anordnar Transporthistoriskt Nätverk flera programpunkter, där de gemensamma ledorden är kunskap, kulturarv och besöksnäring.

Rörligt kulturarv på agendan i Almedalen

Transporthistoriskt Nätverk är på plats i Visby med flera programpunkter under Almedalsveckan 2019. På tisdagen kl. 13-14 diskuteras det rörliga kulturarvet av riksdagspolitiker och riksantikvarie Lars Amréus vid seminariet "Stärkt bevaranderätt för det rörliga kulturarvet på gång – hur påverkas myndigheterna?"

Utställningen Rösträtt för kvinnor är baserad på Sara Telemans bok med samma namn. Illustration: Sara Teleman.

Rösträttsjubileum uppmärksammas med ny utställning

Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. Lagom till hundraårsjubileet öppnar utställningen Rösträtt för kvinnor, med illustration och text av Sara Teleman, på Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning 14 juni!

Bubble Girl. Foto: Julia Peirone.

Tjejerna tar tillbaka blicken i Girls, Girls, Girls

Den 25 maj öppnar konstnären Julia Peirones utställning Girls, Girls, Girls på Arbetets museum i Norrköping. Med fokus på unga kvinnor utforskar hon frågor om identitet och den fotografiska bilden.

Foto: Skansen, CC BY-SA. Redigerad av Arbetets museum.

Utrotningshotade ljud på Arbetets museum

Vår värld förändras i snabb takt och tystnad är något sällsynt. Vi har nästan alltid ljud omkring oss. Men hur ofta tänker vi på att ljuden förändras över tid? Om detta handlar EU-projektet Sounds of Changes, som har vernissage på Arbetets museum i Norrköping på lördag.

Skandia. Foto: Jan Jörnmark.

Övergivna platser ställs i rampljuset

Den 18 maj öppnar fotografen Jan Jörnmarks utställning Övergivna platser på Arbetets museum. Utställningen tar avstamp i det mångåriga projektet med samma namn och innehåller fotografier som inte tidigare visats.

Titeln är hämtad från en av bokens berättelser, om tillvaron som skrivbiträde på 1950-talet.

Försvunna jobb och framtidsyrken skildras i ny antologi

Från pärlfiske till pärlplattor, från skrivmaskiner till 3D-skrivare. Berättelser från ett arbetsliv i ständig förändring samlas i boken ”Vi drack vårt kaffe på toaletten” som släpps den 18 maj på Arbetets museum.

Demokratidagarna runt om i landet genomförs i samarbete med projektet #ViMåstePrata, ett initiativ av Förintelseöverlevanden Hédi Fried. Illustration: Stina Wirsén/#vimåsteprata

Demokratidag 2 maj i samarbete med #ViMåstePrata

Den 2 maj hålls konferensen "Demokrati som handling och idé" på Arbetets museum i Norrköping, en av ett flertal demokratidagar som arrangeras runt om i landet under 2019. Demokratidagarna genomförs i samarbete med det landsomfattande demokratistärkande projektet #ViMåstePrata.

Åsa Orrmell tog emot priset under ArbetSams Museidagar på Kvinnohistoriska museet i Umeå.

Åsa Orrmell är Årets arbetsmyra

Varje år delar Arbetets museums vänförening ut priset Årets arbetsmyra till en av alla eldsjälar på arbetslivsmuseer runt om i landet. I år går utmärkelsen till Åsa Orrmell på Wallåkra stenkärlsfabrik.

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping