Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

K. A. Almgren sidenväveri & museum prisas bland annat för sitt pedagogiska arbete med att överföra kunskap till nästa generation. På bilden några av museets lärlingar och handledare. Foto: K. A. Almgren sidenväveri & museum

K. A. Almgren sidenväveri & museum är Årets Arbetslivsmuseum 2024

Idag tillverkas nästan ingen textil i Sverige längre, men på K. A. Almgren sidenväveri & museum går maskinerna fortfarande varma. Nu utnämns sidenväveriet på Södermalm till Årets Arbetslivsmuseum 2024. "Vi känner oss glada och hedrade", säger museichefen Anna Hedtjärn Wester.

I vandringsutställningen ”Bamses källspanare” får barnen använda sin källkritiska förmåga för att hjälpa Bamse avslöja elaka rykten. Foto: Gryt Film.

"Bamses Källspanare" får turnépremiär på Bokmässan

Välkomna till Arbetets museums monter på Bokmässan, där vi för första gången visar vandringsutställningen "Bamses Källspanare”. I utställningen får du som besökare hjälpa Bamse genom att lära dig om olika källor och testa din källkritiska förmåga. Passa på att besöka utställningen och prata med oss! Från Bokmässan turnerar utställningen vidare till folkbibliotek runt om i landet.

I årets Dokfotosalong på Arbetets museum deltar 35 fotografer, från Skellefteå till Kivik, med sina tolkningar av temat "Osynligt arbete".

Osynligt arbete exponeras i höstens Dokfotosalong

PRESSINBJUDAN | Vad är det osynliga arbetet? Är det de lågavlönade jobben som får samhället att gå runt, det förbisedda hemarbetet eller yrkena som få ens känner till? I årets Dokfotosalong på Arbetets museum ger 35 fotografer sina svar. Den 23 september öppnar utställningen. Välkomna på pressvisning torsdag den 21 september kl. 10.00!

Kulturnatten på Arbetets museum bjuder på upplevelser för hela familjen – bland annat en historisk modevisning. Foto: Fashion Through Herstory

Känn historiens vingslag under Kulturnatten på Arbetets museum

Under Kulturnatten i Norrköping får hela familjen släppa loss sin inre historienörd. Då är det nämligen dags för Arbetets museums historiemässa Så var det då – Arbetslivsmuseer visar, en heldag där du får se, lyssna, lukta och testa på hur saker fungerade förr i tiden. I år bjuds det dessutom på historisk modevisning med kläder från industrialismens födelse fram till modern tid.

Arbetets museums Dokumentärfotopris går i år till Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund. Foto: Sally Hallberg, Sven Westerlund, Anna Wahlgren.

De får Dokumentärfotopriset 2023

Nu står det klart att Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund tar hem Arbetets museums Dokumentärfotopris. "Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige", säger Johanna Haverlind, utställningschef.

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här "Öppning" av Anders Engström.

De ställer ut bilder om osynligt arbete

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här är hela listan över årets antagna fotografer!

Den 29 juni 2023 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Bild från Transporthistoriskt Nätverks politikerdebatt under Almedalsveckan 2022.

”Upp till bevis för det rörliga kulturarvet”

Under Almedalsveckan samlas organisationerna inom Transporthistoriskt Nätverk i Visby hamn för att debattera aktuella frågor med riksdagspolitiker. Högst upp på agendan står frågan om lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som nätverket länge kämpat för. ”Nu är det upp till bevis”, säger Helena Törnqvist från Arbetets museum.

Under pandemin tvingades miljoner svenskar hitta en ostörd arbetsplats i det egna hemmet. Foto: Daniel Nilsson

Prisade foton på hemmakontor blir stor utställning

PRESSVISNING | När pandemin pågick i Sverige fick frilansfotografen Daniel Nilsson en idé – att skildra hur arbetslivet förändrades för många av oss när vi blev tvungna att skapa arbetsplatser i våra hem. Nu har hans uppmärksammade fotoprojekt Hemmakontor blivit utställning på Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning den 25 maj kl 13.

Hyllade fotografen Bernt-Ola Falcks bilder på tanter har slumrat i en kartong i åratal. Nu ställs de ut för första gången någonsin.

Nu visas äntligen ”Falckögas” tanter

PRESSVISNING | Är tanten utrotningshotad? Det tyckte i alla fall fotografen Bernt-Ola Falck, som under många års tid fångade tanter på bild i ett pärlband av intima, roliga och rörande porträtt. Nu visas denna bildskatt för första gången någonsin i utställningen Tanter! på Arbetets museum. Varmt välkomna på pressvisning torsdagen den 11 maj kl. 10.00 på Arbetets museum, plan 7.

Kyrkeby bränneri är mer än en producent av dyrbara droppar – det har blivit en samlande kraft i Vissefjärda. "Vi har någonting unikt", säger Göran Persson. Foto: Ida Rådegård

Göran Persson i Vissefjärda är Årets Arbetsmyra

Det började som ett ”kulprojekt”, tanken på att väcka liv i det gamla bränneriet i Kyrkeby. Hade det inte varit för Göran Persson och hans vänner skulle det kanske aldrig blivit av. Nu tilldelas han priset Årets Arbetsmyra för sitt arbete med Kyrkeby bränneri.

Lotta Sjöberg arbetar ofta med traditionellt kvinnliga hantverk som make-up och broderi

Serier och satir möter virkning och broderi på Arbetets museum

Vad uppstår när ett tidskrävande hantverk möter aktuella, snabba nyhetshändelser? Det har textilkonstnären och illustratören Lotta Sjöberg undersökt. Den 29 april öppnar hennes utställning med samhällskommenterande broderi och virkning i utställningen ”Den svarta humorn som följeslagare" på Arbetets museum i Norrköping

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping