Gå direkt till innehåll

Ämnen: Kultur

Den 18 oktober tar Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar emot årets Dokumentärfotopris på Arbetets museum i Norrköping.

Brännande frågor i fokus när årets Dokumentärfotopris delas ut

PRESSINBJUDAN | Den 18 oktober kl. 13.00 står fotografyrkets mest brännande frågor i fokus på Arbetets museum i Norrköping. Då delas nämligen årets Dokumentärfotopris ut till tre framstående fotografer. Direkt efteråt presenterar Svenska Fotografers Förbund (SFF) sin nya rapport om hur bland annat generativ AI påverkar branschen. Media välkomnas att närvara från 12.30 och framåt.

"Fantastiskt roligt med positiv feedback och bekräftelse på allt hårt arbete som så många engagerade har lagt ner genom åren", säger museichef Erika Grann om utmärkelsen. Foto: Pythagoras industrimuseum

Pythagoras industrimuseum får utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2025

Få platser rymmer en så spännande historia som Pythagoras industrimuseum i Norrtälje. Från en liten verkstad till världsomspännande exportör av tändkulemotorer till ett levande museum för alla åldrar. Nu prisas museet för sitt gedigna och mångåriga arbete. "Blir alldeles rörd när jag står här i fabriken", säger museichefen Erika Grann.

Utställningen bjuder på en mångfald av bildberättelser på temat "tidsresor". 40 fotografer från hela landet har bidragit med sina verk.

Arbetets museums Dokfotosalong invigs under Norrköpings kulturnatt

PRESSVISNING 26/9 kl. 10.00 | Arbetets museum inviger Dokfotosalong 2024 under Norrköpings kulturnatt. 40 fotografer presenterar sina verk utifrån temat "tidsresor". Utställningen öppnar den 28 september och bjuder på en mångfald av dokumentära perspektiv och berättelser. Välkomna!

I den nya utställningen "Nato på allas läppar" ger ett stort antal svenska tecknare sina perspektiv på frågan om alliansfriheten, Nato och kärnvapen på svensk mark. Illustration: Lena Sjöberg

Tecknat motstånd på Arbetets museum

Det är våren 2022. En tecknare ringer en annan för att prata om Nato. Det blir startskottet till en proteströrelse som ska komma att samla över 200 svenska tecknare bakom parollerna NEJ till kärnvapen – NEJ till Nato. Den 31 augusti öppnar Arbetets museum den nya utställningen ”Nato på allas läppar – Tecknaruppropet i retrospektiv”.

Den 27 juni kl. 14.00 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Journalister är varmt välkomna att närvara.

Efterlängtad kulturarvslag debatteras i Almedalen

Under Almedalsveckan samlas Transporthistoriskt Nätverk i Visby för att debattera med politiker och beslutsfattare. Högst på dagordningen står ett lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som efterfrågats av nätverket i många år. "Nu förväntar vi oss handling för att lagstiftningen ska komma på plats", säger Helena Törnqvist, ordförande för nätverket.

Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar blir årets vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris. Foto från vänster till höger: Taras Vorobets/Cecilia Rosenlund/Martha Ossowska Persson.

De får årets Dokumentärfotopris

Nu kan vi avslöja att Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar tar hem årets Dokumentärfotopris. ”Det här är dokumentärfoto när det är som bäst”, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Den 19 april tar Lena Jonsson emot priset på Frövifors Pappersbruksmuseum i Frövi, där årets Museidagar går av stapeln. Media är varmt välkomna att närvara. Foto: Pelle Filipsson.

Lena Jonsson på Skogsmuseet i Daretorp är Årets Arbetsmyra 2024

Skogsmuseet i Daretorp har blivit bygdens naturliga samlingsplats. Som en motor för verksamheten sitter Lena Jonsson, som nu får ta emot priset Årets Arbetsmyra. ”Lena Jonsson har i flera årtionden varit en oförtröttlig drivkraft”, skriver juryn i sin motivering.

Den 26 mars invigs den prisbelönta utställningen "Bamses källspanare" på Arbetets museum.

Kulturminister och skolbarn på plats när "Bamses källspanare" invigs

PRESSINBJUDAN | Arbetets museums prisbelönta vandringsutställning "Bamses källspanare" har det senaste halvåret gjort succé på Sveriges folkbibliotek. Den 26 mars kommer utställningen hem till Norrköping och invigs med ett fullspäckat program på museet. Dagen därpå öppnar utställningen för allmänheten. Journalister är varmt välkomna att anmäla sig till invigningen.

Jädraås-Tallås Järnväg i Gästrikland. Foto: Kjell Ollashed

501 utflyktspärlor för hela familjen i årets Museiguide

Vill du fylla vårens långhelger, sommar och lov med nya upplevelser? Museiguide 2024 visar vägen till vårt lands dolda museiskatter – nu med ännu fler upplevelser för barn och unga. Arbetslivsmuseerna i Museiguide finns över hela Sverige, både i städerna och på landet och bjuder på unika upplevelser för alla sinnen. Museiguide 2024 finns som katalog och som app.

Den 15 mars öppnar ansökan till årets Dokfotosalong på Arbetets museum. Årets tema är "Tidsresor".

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2024: "Tidsresor"

Arbetets museums årliga Dokfotosalong är tillbaka med ett nytt spännande tema: "Tidsresor". För åttonde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna under Kulturnatten i Norrköping i höst. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 2 maj.

Nu står det klart att Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris för sina insatser inom källkritik. Foto: Gryt Film

Pressinbjudan: Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris 2024

Sedan 2018 har Arbetets museums turnerande utställningar satt fokus på källkritik och källtillit på skolor, bibliotek och arbetsplatser i hela landet. Nu tilldelas Arbetets museum Det gyllene förstoringsglaset för sitt arbete. Välkomna på prisutdelning den 12 mars samt invigning med kulturminister Parisa Liljestrand den 26 mars!

Den 13 mars infaller Källkritikens dag. Nu kan skolor runt om i landet uppmärksamma dagen med succéutställningen Bamses Källspanare och ett kostnadsfritt studiematerial. Foto: Gryt Film

Inför källkritikens dag 13 mars: Arbetets museum och Bamse inspirerar unga källspanare

Bamses Källspanare är en ny vandringsutställning som riktar sig till de yngsta skolbarnen med frågor om källkritik. Utställningen turnerar till folkbibliotek i hela Sverige och efterfrågan är enorm – turnéplanen sträcker sig till 2026. Nu kan skolor runt om i landet ta hjälp från Bamses Källspanare och ett kostnadsfritt studiematerial för att uppmärksamma Källkritikens dag den 13 mars.

Greta Garbo, Evert och Sven-Bertil Taube och Allan Edwall är några av de välbekanta ansikten du möter i nya utställningen "EWK tecknar kultureliten".

Klassiska karikatyrer av svenska stjärnor i ny utställning

Från Allan Edwall till Zarah Leander – just nu visar Arbetets museum några av mästertecknaren EWK:s vassaste porträtt av svenska kulturpersonligheter. "De är fulla av humor och nästan kusligt träffsäkra", säger Carina Milde, intendent för utställningen.

”Det var inte ett jobb för den som ville vara snygg och ren, men jag älskade det och saknar det fortfarande varje dag." - Sirpa Mäkitalo, svetsare. Foto: Lena Öritsland.

Arvet efter varvsepoken skildras på Arbetets museum

Hur var det att arbeta under varvsepoken i Göteborg? I utställningen "Arven efter varven" får besökarna möta före detta varvsarbetare via berättelser, minnen och porträttbilder. Allt varvas med konstfotografier av de nötta, rostiga redskap och miljöer som blivit kvar efter en svunnen guldålder. Vernissage lördag 10 februari kl. 14.00 på Arbetets museum.

X60-X84 är en ny utställning om självmord av fotograf David Lundmark. Vernissage och boksläpp sker på Arbetets museum den 30 januari.

Ny utställning skildrar alla som berörs när någon tar sitt liv

För fem år sedan tog en släkting sitt liv. Nu har fotograf David Lundmark skapat en känslostark och personlig utställning om alla de människor som berörs av ett självmord – anhöriga, vänner och yrkespersoner. Vernissage 30 januari kl. 18.00.

Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi tilldelas årets priser i Dokfotosalongen. Foto: Eleonor Johansson/Krister Hägglund/Eija Hetekivi. Bilderna är beskurna.

Här är pristagarna i årets Dokfotosalong!

Juryn har sammanträtt och publikens röster är räknade. Det har blivit dags att avslöja årets pristagare i Arbetets museums Dokfotosalong. Stort grattis Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi!

Den 25 november öppnar Ulf Lundkvists nya utställning "Det är kul att hålla på" på Arbetets museum i Norrköping. Foto: Josefine Laul, illustration: Ulf Lundkvist, båda beskurna.

Ulf Lundkvist får EWK-priset – öppnar ny utställning på Arbetets museum

PRESSVISNING | I dag, på EWK:s födelsedag, är vi glada att avslöja årets EWK-pristagare: Ulf Lundkvist! Den 25 november tar den folkkäre tecknaren emot priset på Arbetets museum och inviger samtidigt sin nya separatutställning "Det är kul att hålla på". Varmt välkomna på pressvisning torsdag 23 november kl. 10.00.

Den 20 oktober delas årets Dokumentärfotopris ut på Arbetets museum. Samtidigt återstartar fotofestivalen SPEGLA i Norrköping.

Träffa årets mottagare av Dokumentärfotopriset

PRESSTRÄFF | Det våras för den fotografiska bilden i Norrköping. Den 20 oktober delas Arbetets museums Dokumentärfotopris ut under högtidliga former. Samma dag är Norrköpings fotofestival SPEGLA tillbaka efter några års paus. Media välkomnas att träffa årets dokumentärfotopristagare på Arbetets museum den 20 oktober kl 13.

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping