Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

SENARELAGD ÖPPNING AV "ALLA SKA PASSA IN"

SENARELAGD ÖPPNING AV "ALLA SKA PASSA IN"

På grund av att byggnationen försenats kan inte våra nya utställning "Alla ska passa in" öppna enligt plan, utan istället flyttas öppningen fram till onsdag 2 mars. Tidigare pressmeddelande med pressinbjudan samt pedagogmingel ändras dock inte utan genomförs den 1 mars som planerat.

​UNGAS BERÄTTELSER I NY UTSTÄLLNING

​UNGAS BERÄTTELSER I NY UTSTÄLLNING

Hur känns det att bli utfryst? Vilka mekanismer ligger bakom? Och vad kan vi göra när vi har dömt orättvist? Med utgångspunkt i ungas berättelser utforskar utställningen "Alla ska passa in" relationen mellan gruppen och individen. I nio moduler får besökaren titta närmare på stereotyper om kropp, kön, klass, ålder, funktionshinder, åsikt, bakgrund, sexualitet och tro.

Ny utställning med IFK-fansens egna bilder

Ny utställning med IFK-fansens egna bilder

I 124 bilder och 28 filmer visar vi supporterlivet och kärleken till IFK Norrköping genom supportrarnas egna ögon. Utställningen "Det är vi som är Norrköping!" hyllar alla de som fanns bredvid plan och hejade på, alla som skrek sig hesa på läktaren eller framför teven och alla andra som engagerat sig på olika sätt på IFK:s väg mot guldet. På lördag den 6 februari invigs utställningen.

Arbetslivsmuseerna får ytterligare 2 miljoner kronor

Arbetslivsmuseerna får ytterligare 2 miljoner kronor

​I år ökar bidraget till arbetslivsmuseerna rejält, från 6 miljoner till 8 miljoner kronor. Landets alla 1 466 arbetslivsmuseer kommer att kunna söka pengar direkt från Riksantikvarieämbetet. Arbetets museum och ArbetSam ger arbetslivsmuseerna stöd och verktyg i denna process, bland annat i form av "Söka-pengar"-kurs.

PRESSINBJUDAN: Jurslaskolan åk 1 på Bamsebesök

PRESSINBJUDAN: Jurslaskolan åk 1 på Bamsebesök

Den 21 november öppnade vi den nya utställningen Bamse och dundermysteriet. Under veckan har flera skolklasser besökt utställningen och deltagit i en visning/workshop där barnen får arbeta tillsammans med att lösa dundermysteriet. Gensvaret har varit mycket positivt och vi vill därför bjuda in media att närvara vid nästa visning den 26 november, kl 09.15.

Bamse bjuder in till hållbarhetsäventyr

Bamse bjuder in till hållbarhetsäventyr

Den 21 november öppnar vi utställningen Bamse och Dundermysteriet! Här får våra yngre besökare följa Bamse och hans vänner på ett äventyr för att rädda miljön. Utställningen öppnar den 21 november. Vid invigningen medverkar såväl samarbetspartners som Diamantens fritids. En vecka senare, lördagen den 28 november, bjuder Arbetets museum, tillsammans med samarbetspartners, in till familjedag!

Pressinbjudan: Barn och krig

Pressinbjudan: Barn och krig

Lördagen den 28/11 kl 13.00 öppnar vi utställningen Barn och krig. I 26 teckningar från 22 länder skildras barns utsatthet och skräck men även deras enorma livskraft. Genom ett samarbete med S:t Johannes församling har utställningen kompletterats med teckningar gjorda av sex barn som flytt för sina liv, med bussar, till fots och över Medelhavet i överfulla gummibåtar.

Barn och krig - ny utställning på EWK-museet

Barn och krig - ny utställning på EWK-museet

Genom medierapporteringen får vi ta del av hur svår situationen är för barn är i krigshärjade områden världen över. Vi ser barn på flykt, livrädda, skadade och med döda kamrater bredvid sig. I EWK-museets nya tematiska utställning Barn & Krig visas ett urval av de teckningar som ingår i utställningen. Producenterna är de politiska illustratörerna Arifur Rahman och Fadi Abou Hassan. Öppnar 28/11.

PRESSINBJUDAN: Saad Hajo tar emot EWK-priset

PRESSINBJUDAN: Saad Hajo tar emot EWK-priset

Saad Hajo mottar årets EWK-pris den 10 november. Vid prisutdelningen deltar bland annat de tidigare pristagarna Siri Dokken och Magnus Bard för att tillsammans med Saad Hajo tala om betydelsen av EWK-priset och om året som gått. Vid prisutdelningen får vi även veta resultatet av de workshops som arrangerats för nyanlända syriska ungdomar med Jenny Aronsson och ALMA-prisnominerade Joanna Hellgren.

PRESSINBJUDAN: Dokumentärfotopriset 2015

PRESSINBJUDAN: Dokumentärfotopriset 2015

Den 6/11 delas årets dokumentärfotopris ut. Det är den femtonde gången i ordningen som priset delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Bakom priset står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. 2015 års vinnare är Per-Anders Pettersson, Maja Daniels, Åsa Sjöström och Jan Nordström.

Konstutställning om arbetsliv och samhälle i förändring

Konstutställning om arbetsliv och samhälle i förändring

​Tisdagen den 27 oktober öppnar Arbetets museum i Norrköping utställningen Prekär: om det nya arbetslivets estetik och etik. Tolv konstnärer skildrar i femton verk sina erfarenheter av ett arbetsliv i förändring, som följt utvecklingen från sjuttiotalets industrisamhälle till dagens globala service-, tjänste- och informationssamhälle. Media inbjuds till pressvisning den 27/10 kl 16.00.

Saad Hajo är 2015 års EWK-prisvinnare

Saad Hajo är 2015 års EWK-prisvinnare

Årets EWK-prisvinnare är Saad Hajo, född 1968 i Damaskus, Syrien. Sedan 2005 bor han i Norrköping. I motiveringen lyfter juryn fram bland annat Saad Hajos insatser för att introducera den arabiska satiren för svensk publik. Han har förtydligat hur en bild kan förmedla budskap även till de som inte kan läsa. Oförtrutet häcklar han makten i Syrien med sina teckningar - han låter sig inte tystas.

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping