Gå direkt till innehåll

Regioner: Gävleborg

Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi tilldelas årets priser i Dokfotosalongen. Foto: Eleonor Johansson/Krister Hägglund/Eija Hetekivi. Bilderna är beskurna.

Här är pristagarna i årets Dokfotosalong!

Juryn har sammanträtt och publikens röster är räknade. Det har blivit dags att avslöja årets pristagare i Arbetets museums Dokfotosalong. Stort grattis Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi!

I årets Dokfotosalong på Arbetets museum deltar 35 fotografer, från Skellefteå till Kivik, med sina tolkningar av temat "Osynligt arbete".

Osynligt arbete exponeras i höstens Dokfotosalong

PRESSINBJUDAN | Vad är det osynliga arbetet? Är det de lågavlönade jobben som får samhället att gå runt, det förbisedda hemarbetet eller yrkena som få ens känner till? I årets Dokfotosalong på Arbetets museum ger 35 fotografer sina svar. Den 23 september öppnar utställningen. Välkomna på pressvisning torsdag den 21 september kl. 10.00!

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här "Öppning" av Anders Engström.

De ställer ut bilder om osynligt arbete

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här är hela listan över årets antagna fotografer!

I Sverige finns omkring 1500 arbetslivsmuseer – museer som bevarar och berättar om arbetets historia. Loos koboltgruva i Hälsingland, Galtströmståget i Medelpad och Maritiman i Göteborg är tre av dem. Foto: Meta Sjödin/Håkan Zaar/James Silverman.

Familjeaktiviteter på tapeten i årets Museiguide

Vill du fylla vårens långhelger och lov med nya upplevelser? Då får du inte missa Museiguide – en kostnadsfri app och katalog som visar vägen till Sveriges dolda museiskatter. I år fyller Museiguide 20 år och firar med att lyfta fram familjeaktiviteterna lite extra. ”Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra”, säger Lovisa Almborg, redaktör för Museiguide.

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Historien om Loos Koboltgruva i nordvästra Hälsingland är en berättelse om 1700-talets industriella framåtanda. Men också om ett lokalsamhälles vision och tusentals ideella arbetstimmar. Nu hyllas gruvmuseet med utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023.

I salongen ger 38 fotografer sin syn på årets tema "fortsättning följer". Här "Kvinnodagen i 'Folkrepubliken Donetsk'" av Hampus Andersson.

Nu öppnar Dokumentärfotosalong 2022

PRESSVISNING | 38 fotografer från hela Sverige ställer ut i årets dokumentärfotosalong på Arbetets museum. Ta chansen att träffa några av dem – välkomna på pressvisning 1 september kl. 10.00!

Mats Jonssons hyllade serieroman "När vi var samer" är en av pusselbitarna i den nya utställningen på Arbetets museum.

Norrland–Stockholm tur och retur

PRESSVISNING | Mats Jonssons självutlämnande och skarpögda berättande har varit en hörnsten i seriesverige sedan 90-talet. Hans senaste serieroman "När vi var samer" har rosats av kritikerna. Nu gästar han Arbetets museum i Norrköping med utställningen "Norrland–Stockholm tur och retur". Välkomna på pressvisning torsdag 5 maj kl 10.00.

Det resande demokratilabbet – en vandringsutställning där du lär dig genomskåda budskap och blir en propagandaavslöjare

Det resande demokratilabbet är en vandringsutställning som under ett år ska visas på ett 30-tal folkbibliotek runt om i landet. Genom workshops möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum. Utställningen produceras av Arbetets museum med stöd av Statens Medieråd och Sensus och finansieras av Svenska Postkodstiftelsen.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping