Gå direkt till innehåll

Ämnen: Politik

Jobbcirkus är utställningen som ska guida högstadieelever till medvetna gymnasieval. Illustration: Hello Studio

Pressinbjudan: Välkommen till invigningen av Jobbcirkus 5 december!

Nu kommer cirkusen till stan! Den 5 december inviger Arbetets museum den nya storsatsningen Jobbcirkus – utställningen som ska guida högstadieelever till medvetna gymnasieval. Inviger gör Per Larsson (KD) tillsammans med ungdomar som deltagit i produktionen. Varmt välkomna!

Utställningen bjuder på en mångfald av bildberättelser på temat "tidsresor". 40 fotografer från hela landet har bidragit med sina verk.

Arbetets museums Dokfotosalong invigs under Norrköpings kulturnatt

PRESSVISNING 26/9 kl. 10.00 | Arbetets museum inviger Dokfotosalong 2024 under Norrköpings kulturnatt. 40 fotografer presenterar sina verk utifrån temat "tidsresor". Utställningen öppnar den 28 september och bjuder på en mångfald av dokumentära perspektiv och berättelser. Välkomna!

I den nya utställningen "Nato på allas läppar" ger ett stort antal svenska tecknare sina perspektiv på frågan om alliansfriheten, Nato och kärnvapen på svensk mark. Illustration: Lena Sjöberg

Tecknat motstånd på Arbetets museum

Det är våren 2022. En tecknare ringer en annan för att prata om Nato. Det blir startskottet till en proteströrelse som ska komma att samla över 200 svenska tecknare bakom parollerna NEJ till kärnvapen – NEJ till Nato. Den 31 augusti öppnar Arbetets museum den nya utställningen ”Nato på allas läppar – Tecknaruppropet i retrospektiv”.

Den 27 juni kl. 14.00 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Journalister är varmt välkomna att närvara.

Efterlängtad kulturarvslag debatteras i Almedalen

Under Almedalsveckan samlas Transporthistoriskt Nätverk i Visby för att debattera med politiker och beslutsfattare. Högst på dagordningen står ett lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som efterfrågats av nätverket i många år. "Nu förväntar vi oss handling för att lagstiftningen ska komma på plats", säger Helena Törnqvist, ordförande för nätverket.

Den 4 maj invigs fotografen Benjamin Nørskovs stora utställning "EPA Sverige" med en epa-träff utanför Arbetets museum.

Nu öppnar "EPA Sverige" på Arbetets museum

PRESSINBJUDAN | Ett tonårsrum på hjul. Så har epa-traktorn ibland beskrivits – fordonet som har gett svenska ungdomar möjligheten att köra bil från 15 års ålder. Nu kommer fotografen Benjamin Nørskovs stora utställning "EPA Sverige" till Arbetets museum i Norrköping – och invigs med epa-träff utanför museet.

Den 26 mars invigs den prisbelönta utställningen "Bamses källspanare" på Arbetets museum.

Kulturminister och skolbarn på plats när "Bamses källspanare" invigs

PRESSINBJUDAN | Arbetets museums prisbelönta vandringsutställning "Bamses källspanare" har det senaste halvåret gjort succé på Sveriges folkbibliotek. Den 26 mars kommer utställningen hem till Norrköping och invigs med ett fullspäckat program på museet. Dagen därpå öppnar utställningen för allmänheten. Journalister är varmt välkomna att anmäla sig till invigningen.

Den 15 mars öppnar ansökan till årets Dokfotosalong på Arbetets museum. Årets tema är "Tidsresor".

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2024: "Tidsresor"

Arbetets museums årliga Dokfotosalong är tillbaka med ett nytt spännande tema: "Tidsresor". För åttonde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna under Kulturnatten i Norrköping i höst. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 2 maj.

Den 25 november öppnar Ulf Lundkvists nya utställning "Det är kul att hålla på" på Arbetets museum i Norrköping. Foto: Josefine Laul, illustration: Ulf Lundkvist, båda beskurna.

Ulf Lundkvist får EWK-priset – öppnar ny utställning på Arbetets museum

PRESSVISNING | I dag, på EWK:s födelsedag, är vi glada att avslöja årets EWK-pristagare: Ulf Lundkvist! Den 25 november tar den folkkäre tecknaren emot priset på Arbetets museum och inviger samtidigt sin nya separatutställning "Det är kul att hålla på". Varmt välkomna på pressvisning torsdag 23 november kl. 10.00.

Den 20 oktober delas årets Dokumentärfotopris ut på Arbetets museum. Samtidigt återstartar fotofestivalen SPEGLA i Norrköping.

Träffa årets mottagare av Dokumentärfotopriset

PRESSTRÄFF | Det våras för den fotografiska bilden i Norrköping. Den 20 oktober delas Arbetets museums Dokumentärfotopris ut under högtidliga former. Samma dag är Norrköpings fotofestival SPEGLA tillbaka efter några års paus. Media välkomnas att träffa årets dokumentärfotopristagare på Arbetets museum den 20 oktober kl 13.

Arbetets museums Dokumentärfotopris går i år till Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund. Foto: Sally Hallberg, Sven Westerlund, Anna Wahlgren.

De får Dokumentärfotopriset 2023

Nu står det klart att Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund tar hem Arbetets museums Dokumentärfotopris. "Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige", säger Johanna Haverlind, utställningschef.

Den 29 juni 2023 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Bild från Transporthistoriskt Nätverks politikerdebatt under Almedalsveckan 2022.

”Upp till bevis för det rörliga kulturarvet”

Under Almedalsveckan samlas organisationerna inom Transporthistoriskt Nätverk i Visby hamn för att debattera aktuella frågor med riksdagspolitiker. Högst upp på agendan står frågan om lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som nätverket länge kämpat för. ”Nu är det upp till bevis”, säger Helena Törnqvist från Arbetets museum.

Dokfotosalongen har arrangerats sedan 2017 och är en årlig arena för dokumentärfoto som alla kan söka till. Bakom salongen står Arbetets museum i Norrköping.

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2023: "Osynligt arbete"

Arbetets museums årliga hyllning till dokumentärfotografi är tillbaka med nytt namn: Dokfotosalong, kort och gott. För sjunde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna i september. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 1 maj. Årets tema är ”Osynligt arbete”.

I utställningen möter du berättelser från vår tids arbetarklassvardag: om otrygga villkor och bristande respekt, men också om organisering, stolthet och gemenskap.

Arbetarnas egna vittnesmål tar plats på museum

PRESSINBJUDAN | Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Ändå får deras berättelser sällan ta plats i det offentliga rummet. Nu kommer vandringsutställningen Vi som arbetar med våra kroppar till Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning på torsdag 2 mars kl. 10.00!

En sapeur poserar för ett porträtt under den årliga festivalen på Gombe-kyrkogården i centrala Kinshasa. Många sapeurer lever i fattigdom eller enkla förhållanden och satsar alla sina pengar på olika klädkollektioner. Foto: Per-Anders Pettersson

Elegans övervinner allt i ny utställning på Arbetets museum

PRESSINBJUDAN | Vad innebär det att vara en sapeur? Den prisbelönte fotografen Per-Anders Pettersson har undersökt en kongolesisk subkultur som går långt djupare än den märkesklädda ytan. Den 25 februari öppnar utställningen Les Sapeurs på Arbetets museum. Välkomna på pressvisning torsdagen den 23 februari kl. 10.00!

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping