Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här "Öppning" av Anders Engström.

De ställer ut bilder om osynligt arbete

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här är hela listan över årets antagna fotografer!

Den 29 juni 2023 debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. Bild från Transporthistoriskt Nätverks politikerdebatt under Almedalsveckan 2022.

”Upp till bevis för det rörliga kulturarvet”

Under Almedalsveckan samlas organisationerna inom Transporthistoriskt Nätverk i Visby hamn för att debattera aktuella frågor med riksdagspolitiker. Högst upp på agendan står frågan om lagskydd för det rörliga kulturarvet, något som nätverket länge kämpat för. ”Nu är det upp till bevis”, säger Helena Törnqvist från Arbetets museum.

Under pandemin tvingades miljoner svenskar hitta en ostörd arbetsplats i det egna hemmet. Foto: Daniel Nilsson

Prisade foton på hemmakontor blir stor utställning

PRESSVISNING | När pandemin pågick i Sverige fick frilansfotografen Daniel Nilsson en idé – att skildra hur arbetslivet förändrades för många av oss när vi blev tvungna att skapa arbetsplatser i våra hem. Nu har hans uppmärksammade fotoprojekt Hemmakontor blivit utställning på Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning den 25 maj kl 13.

Hyllade fotografen Bernt-Ola Falcks bilder på tanter har slumrat i en kartong i åratal. Nu ställs de ut för första gången någonsin.

Nu visas äntligen ”Falckögas” tanter

PRESSVISNING | Är tanten utrotningshotad? Det tyckte i alla fall fotografen Bernt-Ola Falck, som under många års tid fångade tanter på bild i ett pärlband av intima, roliga och rörande porträtt. Nu visas denna bildskatt för första gången någonsin i utställningen Tanter! på Arbetets museum. Varmt välkomna på pressvisning torsdagen den 11 maj kl. 10.00 på Arbetets museum, plan 7.

Kyrkeby bränneri är mer än en producent av dyrbara droppar – det har blivit en samlande kraft i Vissefjärda. "Vi har någonting unikt", säger Göran Persson. Foto: Ida Rådegård

Göran Persson i Vissefjärda är Årets Arbetsmyra

Det började som ett ”kulprojekt”, tanken på att väcka liv i det gamla bränneriet i Kyrkeby. Hade det inte varit för Göran Persson och hans vänner skulle det kanske aldrig blivit av. Nu tilldelas han priset Årets Arbetsmyra för sitt arbete med Kyrkeby bränneri.

Lotta Sjöberg arbetar ofta med traditionellt kvinnliga hantverk som make-up och broderi

Serier och satir möter virkning och broderi på Arbetets museum

Vad uppstår när ett tidskrävande hantverk möter aktuella, snabba nyhetshändelser? Det har textilkonstnären och illustratören Lotta Sjöberg undersökt. Den 29 april öppnar hennes utställning med samhällskommenterande broderi och virkning i utställningen ”Den svarta humorn som följeslagare" på Arbetets museum i Norrköping

I Sverige finns omkring 1500 arbetslivsmuseer – museer som bevarar och berättar om arbetets historia. Loos koboltgruva i Hälsingland, Galtströmståget i Medelpad och Maritiman i Göteborg är tre av dem. Foto: Meta Sjödin/Håkan Zaar/James Silverman.

Familjeaktiviteter på tapeten i årets Museiguide

Vill du fylla vårens långhelger och lov med nya upplevelser? Då får du inte missa Museiguide – en kostnadsfri app och katalog som visar vägen till Sveriges dolda museiskatter. I år fyller Museiguide 20 år och firar med att lyfta fram familjeaktiviteterna lite extra. ”Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra”, säger Lovisa Almborg, redaktör för Museiguide.

Dokfotosalongen har arrangerats sedan 2017 och är en årlig arena för dokumentärfoto som alla kan söka till. Bakom salongen står Arbetets museum i Norrköping.

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2023: "Osynligt arbete"

Arbetets museums årliga hyllning till dokumentärfotografi är tillbaka med nytt namn: Dokfotosalong, kort och gott. För sjunde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna i september. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 1 maj. Årets tema är ”Osynligt arbete”.

I utställningen möter du berättelser från vår tids arbetarklassvardag: om otrygga villkor och bristande respekt, men också om organisering, stolthet och gemenskap.

Arbetarnas egna vittnesmål tar plats på museum

PRESSINBJUDAN | Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Ändå får deras berättelser sällan ta plats i det offentliga rummet. Nu kommer vandringsutställningen Vi som arbetar med våra kroppar till Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning på torsdag 2 mars kl. 10.00!

En sapeur poserar för ett porträtt under den årliga festivalen på Gombe-kyrkogården i centrala Kinshasa. Många sapeurer lever i fattigdom eller enkla förhållanden och satsar alla sina pengar på olika klädkollektioner. Foto: Per-Anders Pettersson

Elegans övervinner allt i ny utställning på Arbetets museum

PRESSINBJUDAN | Vad innebär det att vara en sapeur? Den prisbelönte fotografen Per-Anders Pettersson har undersökt en kongolesisk subkultur som går långt djupare än den märkesklädda ytan. Den 25 februari öppnar utställningen Les Sapeurs på Arbetets museum. Välkomna på pressvisning torsdagen den 23 februari kl. 10.00!

"UFO Norrköping" öppnar på Arbetets museum lördag 11 mars. Illustration: Kieran Gabriel

Snart öppnar UFO Norrköping!

PRESSINBJUDAN | Har du någonsin undrat om vi är ensamma i universum? Då är UFO Norrköping något för dig. Den 9 mars kl. 10.30 bjuder vi in pressen till en förhandstitt på vår nya utställning om ufo-fenomenet och dess oväntade koppling till Norrköping. Save the date!

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping