Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Skandia. Foto: Jan Jörnmark.

Övergivna platser ställs i rampljuset

Den 18 maj öppnar fotografen Jan Jörnmarks utställning Övergivna platser på Arbetets museum. Utställningen tar avstamp i det mångåriga projektet med samma namn och innehåller fotografier som inte tidigare visats.

Titeln är hämtad från en av bokens berättelser, om tillvaron som skrivbiträde på 1950-talet.

Försvunna jobb och framtidsyrken skildras i ny antologi

Från pärlfiske till pärlplattor, från skrivmaskiner till 3D-skrivare. Berättelser från ett arbetsliv i ständig förändring samlas i boken ”Vi drack vårt kaffe på toaletten” som släpps den 18 maj på Arbetets museum.

Demokratidagarna runt om i landet genomförs i samarbete med projektet #ViMåstePrata, ett initiativ av Förintelseöverlevanden Hédi Fried. Illustration: Stina Wirsén/#vimåsteprata

Demokratidag 2 maj i samarbete med #ViMåstePrata

Den 2 maj hålls konferensen "Demokrati som handling och idé" på Arbetets museum i Norrköping, en av ett flertal demokratidagar som arrangeras runt om i landet under 2019. Demokratidagarna genomförs i samarbete med det landsomfattande demokratistärkande projektet #ViMåstePrata.

Åsa Orrmell tog emot priset under ArbetSams Museidagar på Kvinnohistoriska museet i Umeå.

Åsa Orrmell är Årets arbetsmyra

Varje år delar Arbetets museums vänförening ut priset Årets arbetsmyra till en av alla eldsjälar på arbetslivsmuseer runt om i landet. I år går utmärkelsen till Åsa Orrmell på Wallåkra stenkärlsfabrik.

I appen Museiguide hittar du guldkorn att upptäcka nära dig.

Appen Museiguide visar vägen till årets smultronställen

Appen Museiguide är din vägvisare till nya resmål i Sverige. Upptäck industrisamhällets kulturarv i hela vårt avlånga land. Många arbetslivsmuseer befinner sig på historiska platser i vackra miljöer. I appen presenteras i år 481 museer från Gällivare i norr till Trelleborg i söder. Bakom appen står Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum.

"Humor med jävligt mycket allvar" är parollen för Villfarelsers svartvita satir. Foto: Mathias Leclér/Villfarelser.

Villfarelser, Englund och Döden i ny utställning

Lördagen den 16 mars öppnar utställningen Varats olidliga tröghet på Arbetets museum. I utställningen möts Mathias Leclérs Instagramsuccé Villfarelser, Per Englunds suggestiva fotografi och Victor Johannessons projekt Depressiva Döden. Under vernissagen släpps även boken Ofrivilliga samtal av Villfarelser & Döden.

 I 100 % kamp skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden. Foto: Evelyn Thomasson/Regionmuseet Kristianstad

100 % kamp visas på Arbetets Museum

Den 19 januari öppnar den uppmärksammade vandringsutställningen 100 % kamp på Arbetets museum. I 100 % kamp skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden genom olika teman som rätten till kroppen, rätten till vardag och reaktioner mot rättigheter. Pressvisning hålls på plan 7 torsdag 17 januari kl. 10.00. Varmt välkomna!

Det rörliga kulturarvet innefattar bland annat veteranflygplan, som DC-3:an Daisy på bilden. Foto: Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0.

Det rörliga kulturarvet kan få starkare lagskydd

Under mer än sex års tid har Transporthistoriskt Nätverk (ThN) arbetat för ett starkare lagskydd för det rörliga kulturarvet. Nu föreslår Riksantikvarieämbetet att det rörliga kulturarvet får en särskild hänsynsparagraf i kulturmiljölagen.

Den sociala roboten Furhat från svenska Furhat Robotics är en av många smarta uppfinningar som besökaren kommer att möta i storsatsningen Robot! på Arbetets museum. Foto: Furhat Robotics.

Finansieringsrekord för Arbetets museum

Under 2018 slog Arbetets museum rekord i extern finansiering - drygt 8 miljoner kronor som går direkt till kommande och pågående projekt och utställningar. Det är framför allt tre projekt som lockat finansiärer att bidra till verksamheten; Jobblabb, Robot! och Det resande demokratilabbet. Bland finansiärerna finns bland annat företag, kommuner, fack och stiftelser.

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping