Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

DET RESANDE DEMOKRATILABBET PÅ BOKMÄSSAN

DET RESANDE DEMOKRATILABBET PÅ BOKMÄSSAN

​Det resande demokratilabbet är en turnerande utställning där du får kliva in i den värld ungdomar vistas i dagligen. Utställningen premiärvisas på årets Bokmässa i Göteborg. Den är baseras på Statens medieråds pedagogiska material; Propaganda och bilders makt och har utvecklats av och för ungdomar. Redan innan turnén dragit igång har den fått stor uppmärksamhet och många bibliotek visar intresse.

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Lördagen den 8 september kl 14.00 öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018. Torsdag den 6 september kl 10.00 är media välkomna på en förhandstitt av utställningen.

Det resande demokratilabbet – en vandringsutställning där du lär dig genomskåda budskap och blir en propagandaavslöjare

Det resande demokratilabbet är en vandringsutställning som under ett år ska visas på ett 30-tal folkbibliotek runt om i landet. Genom workshops möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum. Utställningen produceras av Arbetets museum med stöd av Statens Medieråd och Sensus och finansieras av Svenska Postkodstiftelsen.

​Textilarbetares hemliga språk i utställningen ”Kod”

​Textilarbetares hemliga språk i utställningen ”Kod”

Under 1900-talet utvecklade kvinnliga textilarbetare i Lancashire, England, ett hemligt språk för att kommunicera genom det höga oväsendet från maskinerna. Kristina Müntzing har i ett forskningsprojekt undersökt detta kodspråk, ett projekt som mynnat ut i ”Kod”, en utställning som visas på Arbetets museum under sommaren. Pressen bjuds in till förhandsvisning på fredag den 15 juni, kl 10.

Foto: Peter Holgersson

Mer öppet på Arbetets museum!

Från och med 1 juni 2018 öppnar Arbetets museum hela huset från kl 09.00 på vardagar. Lördagar och söndagar öppnar huset som vanligt kl 11. – Satsningen på utökade öppettider på vardagar är ett svar bland annat på önskemål från föräldralediga med morgonpigga barn. Vi hoppas att vi på detta sätt blir mer tillgängliga för våra besökare, berättar Helena Karlsson, avdelningschef Arbetets museum.

​"MIN DJURISKA PARK" - EN SKRÄPGÅTA FÖR BARN PÅ ARBETETS MUSEUM

​"MIN DJURISKA PARK" - EN SKRÄPGÅTA FÖR BARN PÅ ARBETETS MUSEUM

Arbetets museums stora sommarsatsning "Min djuriska park" öppnar 26 maj. Utställningen är kompletterad med en spännande berättelse där barnen får ta stor plats. Tillsammans med ”djurdetektiven” får besökarna hjälpa till att lösa den mystiska skräpgåtan. Media inbjuds till en förhandstitt på fredag den 25 maj, kl 10.00, då en grupp barn får träffa djurdetektiven för första gången.

Foto: Lisa Thanner

​”LAST NIGHT IN SWEDEN” PÅ ARBETETS MUSEUM

Under sommaren visar Arbetets museum den uppmärksammade utställningen ”Last Night in Sweden”. Utställningen är en del i ett projekt som inleddes efter Donald Trumps märkliga uttalande i februari 2017. Torsdag den 24 maj invigs utställningen och media inbjuds till en förhandstitt samma dag, kl 13.00.

​Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler

​Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler

Ragnvald Blix drev en envis kamp mot fascism och nazism under den första halvan av 1900-talet. Under andra världskriget tvingades Blix ta sin tillflykt till Sverige där han publicerades under pseudonymen Stig Höök. Utställningen ”Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler” visas på Arbetets museum under perioden 12 maj – 14 oktober 2018. Pressvisning äger rum måndag 14 maj kl 10:00.

Li Teske, Ordförande i Arbetets museums vänförening, delade ut priset "Årets arbetsmyra" till Börje Samuelsson från Råås Kvarn.

Börje Samuelsson från Råås Kvarn är årets arbetsmyra!

Den 13 april 2018 delade Arbetets museums vänförening ut sitt nationella pris ”Årets Arbetsmyra” till Börje Samuelsson från Råås kvarn i Ydre kommun. Arbetets museum vänförenings pris delas ut för att uppmärksamma en enskild person av alla de eldsjälar som genom sina insatser för våra arbetslivsmuseer bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av vårt kulturarv.

​EWK 100 år – en berättelse från igår till idag

​EWK 100 år – en berättelse från igår till idag

Under 2018 kommer Arbetets museum lyfta detta jubileum och först ut i firandet är "EWK 100 år – en berättelse från igår och idag", en utställning som lyfter fem olika teman som tillsammans visar bredden i såväl EWKs skicklighet som hans stora omfång i ämnen. Utställningen är en samproduktion med EWK-sällskapet och Söderköpings kommun och visas på Stinsen i Söderköping mellan 12 april och 14 maj.

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping