Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

DC3:an Daisy, ångfartyget Trafik och ånglok från Järvägsmuseet i Gävle. Foto: Anders Svensson, Bo Oxenstjärna & Järnvägsmuseet.

​Det rörliga kulturarvet behöver mer skydd och mindre byråkrati

Industrisamhällets kulturarv behöver ett bättre skydd i lag för att kunna värnas och bevaras. Men modern lagstiftning är ofta ett hinder när vårt kulturarv i form av tåg, båtar, flygplan och andra delar av vårt kulturarv ska bevaras. Nu kräver Transporthistoriskt Nätverk bättre lagskydd och hänsyn.

Arbetets museum ska undersöka hur pandemin har påverkat ungdomars syn på arbete, ekonomi och hållbarhet.

Från kris till vision i pandemins spår

Hur påverkar coronakrisen ungdomars syn på pengar, hållbarhet och yrkesliv, och var i samhället finns lösningarna, visionerna? Det ska undersökas i Arbetets museums projekt ”Pengar! – när kriser föder visioner”.

Nästa år visas dokumentärfotosalongen både på Arbetets museum i Norrköping och Västerbottens museum i Umeå.

Nu blir dokumentärfotosalongen dubbelt så stor

​Nästa år firar Arbetets museums Dokumentärfotosalong femårsjubileum. Det ska firas! Därför är vi glada att kunna avslöja att nästa års fotosalong växer till två destinationer: Norrköping och Umeå. För att fira lite extra slopar vi dessutom ansökningsavgiften under 2021!

"En ovanlig vardag" samlar ögonblicksbilder från tillvaron under coronapandemin. Foto: Jeppe Gustafsson

Coronavardag i bild på Arbetets museum

Sedan vårvintern 2020 har SVT Nyheter Öst dokumenterat coronapandemin genom att samla in bilder och filmer från tittarnas vardag. Nu visas ett urval på Arbetets museum i Norrköping.

Frövifors Pappersbruksmuseum grundades 1984 och är inrymt i brukets ursprungsmiljö. Foto: Nicklas Tolonen

Frövifors Pappersbruksmuseum är Årets Arbetslivsmuseum 2021

Juryn har talat – det blir Frövifors Pappersbruksmuseum som tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2021. "Känns verkligen som ett erkännande för att det arbete vi utför uppskattas", säger museichef Mikael Tiderman.

Dokumentärfotosalong 2020 öppnar på lördag med temat "kaos". Foto: Gianluca La Bruna – "Plan B – Snor".

Nu öppnar Dokumentärfotosalong 2020

Coronapandemin, klimatförändringar och vardagskaos. Det är några av motiven i årets Dokumentärfotosalong på Arbetets museum i Norrköping. Salongen har i år fått temat ”kaos” och 43 fotografer från hela Sverige har tolkat ordet fritt. Lördag 5 september öppnar utställningen och pressvisning hålls 3 september kl. 10.00.

Den historiska dammen vid Järle kvarn är en omstridd plats där natur- och kulturvärden ställs mot varandra. Foto: Helena Törnqvist.

Rivning av historisk damm får skarp kritik av Vattenhistoriskt Nätverk

​Naturvårdsverkets ansökan att riva den historiska dammen vid Järle kvarn bör avvisas. Det yrkar Vattenhistoriskt Nätverk i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen. Miljökonsekvensbeskrivningen är bristfällig och vinklad och stora kulturvärden hotas, enligt nätverket.

I utställningen kommer du nära EWK:s originalbilder och kan följa vägen från blyertsskiss till kraftiga linjer med reservoarpennan.

Satirtecknare väljer högaktuella EWK-favoriter

Ewert Karlsson – mer känd som EWK – är en av få satirtecknare vars bilder har stått emot tidens tand. Karin Sunvisson, satirtecknare och vinnare av EWK-priset 2019, har valt ut 12 EWK-original som är högaktuella än idag. Med start 16 juni visas de på Arbetets museum.

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping