Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto: Lisa Thanner

​”LAST NIGHT IN SWEDEN” PÅ ARBETETS MUSEUM

Under sommaren visar Arbetets museum den uppmärksammade utställningen ”Last Night in Sweden”. Utställningen är en del i ett projekt som inleddes efter Donald Trumps märkliga uttalande i februari 2017. Torsdag den 24 maj invigs utställningen och media inbjuds till en förhandstitt samma dag, kl 13.00.

​Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler

​Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler

Ragnvald Blix drev en envis kamp mot fascism och nazism under den första halvan av 1900-talet. Under andra världskriget tvingades Blix ta sin tillflykt till Sverige där han publicerades under pseudonymen Stig Höök. Utställningen ”Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler” visas på Arbetets museum under perioden 12 maj – 14 oktober 2018. Pressvisning äger rum måndag 14 maj kl 10:00.

Li Teske, Ordförande i Arbetets museums vänförening, delade ut priset "Årets arbetsmyra" till Börje Samuelsson från Råås Kvarn.

Börje Samuelsson från Råås Kvarn är årets arbetsmyra!

Den 13 april 2018 delade Arbetets museums vänförening ut sitt nationella pris ”Årets Arbetsmyra” till Börje Samuelsson från Råås kvarn i Ydre kommun. Arbetets museum vänförenings pris delas ut för att uppmärksamma en enskild person av alla de eldsjälar som genom sina insatser för våra arbetslivsmuseer bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av vårt kulturarv.

​EWK 100 år – en berättelse från igår till idag

​EWK 100 år – en berättelse från igår till idag

Under 2018 kommer Arbetets museum lyfta detta jubileum och först ut i firandet är "EWK 100 år – en berättelse från igår och idag", en utställning som lyfter fem olika teman som tillsammans visar bredden i såväl EWKs skicklighet som hans stora omfång i ämnen. Utställningen är en samproduktion med EWK-sällskapet och Söderköpings kommun och visas på Stinsen i Söderköping mellan 12 april och 14 maj.

​Nu öppnar utställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård

​Nu öppnar utställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård

Kan robotar lösa bristen på arbetskraft när vi blir allt fler äldre? Said Karlssons fotoutställning skildrar hur Japan med sin snabbt åldrande befolkning undersöker robotteknikens möjligheter. Vi får möta vårdpersonal och äldre, robottillverkare, fackliga företrädare och forskare. Fotoutställningen Kaigo Robotto visas på Arbetets museum 24 mars–6 juni 2018. Pressvisning på fredag den 23 mars.

12 EWK-original visas under rubriken "Om jag finge välja..."

12 EWK-original visas under rubriken "Om jag finge välja..."

Idag skickas varken bildtecknare, fotografer eller journalister ut på uppdrag i samma utsträckning som på EWK:s tid. Jennifer Kaakinen, KSM-student från LiU och praktikant på Arbetets Museum, bjuder på ett urval av bilder från EWK:s resor runt om i världen. Detta är fjärde gången museet låter en utomstående välja sina tolv favoriter ur arkivet under titeln Om jag finge välja…

​Kaigo Robotto – utställning om robotar i japansk äldrevård

​Kaigo Robotto – utställning om robotar i japansk äldrevård

Kan robotar lösa bristen på arbetskraft när vi blir allt fler äldre? Japan hör till länderna med snabbast åldrande befolkning. Kaigo Robotto är den japanska termen för robotar utvecklade för äldrevården. Hur robottekniken används visar Said Karlssons fotoutställning på Arbetets museum.

De gamla och nya bilderna sammanförs med anteckningar och tillsammans bildas en lek med tid och bild; ett före och efter, filtrerat genom slump, associationer, föreställningar och fantasier.

Ny fotoutställning om en resa i farmors fotspår

”I väntan på vad som komma skall” är en fotoutställning av Helga Härenstam. Utställningen är inspirerad av ett gammalt fotoalbum med Helgas farmors barndomsbilder från Mnene missionsstation i Zimbabwe. Utställningen handlar om fotografi, familj, makt, religion, och kolonialism och behandlar relationen mellan förfädernas arbete som svenska missionärer 1920 och Helgas arbete som fotograf 2018.

120 bilder visas i DN:s hittills största utställning - på Arbetets museum i Norrköping.

​NU ÖPPNAR DN:S STÖRSTA FOTOUTSTÄLLNING I NORRKÖPING

Torsdag 1 februari 2018 öppnar Dagens Nyheters hittills största fotoutställning på Arbetets museum. I utställningen ”Visuell journalistik” fångas både samtidens största skeenden och överraskande glimtar ur vardagen. Här har DN-fotograferna själva valt ut runt 120 bilder ur sin produktion, med fokus på svenska och internationella nyhetshändelser. Media inbjuds till förhandstitt 1 februari kl 10.00.

Satir av Magnus Bard visas på Arbetets museum i vår

​Västerbottnisk satirtecknare med ett jävla sinne för humor möter östgöte av samma kaliber

Arbetets museum inleder utställningsåret 2018 med en retrospektiv utställning av satirtecknaren Magnus Bard. "Jag ser som min uppgift att väcka läsarens intresse för politik. En fungerande demokrati är beroende av engagerade och upplysta medborgare. Med mina teckningar försöker jag, med olika knep, att engagera till ställningstaganden", berättar Magnus Bard.

Norrköpings Stadsmuseum, Visualiseringscenter och Arbetets museum står bakom Kulturtorsdag!

Kulturtorsdagspremiär!

Stadsmuseet, Arbetets museum och Visualiseringscenter lanserar nu Kulturtorsdag, ett samarbete för att fler ska upptäcka kulturen i Norrköping. I samband med lanseringen av Kulturtorsdag anpassar Arbetets museum sina öppettider och byter kvällsöppet från tisdagar till torsdagar. Samtliga institutioner har torsdagsöppet till kl 20.00 från den 11 januari till och med den 31 maj.

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping