Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Den sociala roboten Furhat från svenska Furhat Robotics är en av många smarta uppfinningar som besökaren kommer att möta i storsatsningen Robot! på Arbetets museum. Foto: Furhat Robotics.

Finansieringsrekord för Arbetets museum

Under 2018 slog Arbetets museum rekord i extern finansiering - drygt 8 miljoner kronor som går direkt till kommande och pågående projekt och utställningar. Det är framför allt tre projekt som lockat finansiärer att bidra till verksamheten; Jobblabb, Robot! och Det resande demokratilabbet. Bland finansiärerna finns bland annat företag, kommuner, fack och stiftelser.

Foto: Esse Jansson

EWK 100 år och EWK-prisutdelning

Den 6 november 2018 skulle EWK, Evert Karlsson, fyllt 100 år. Lördag 10 november kl. 13:00 uppmärksammar vi detta och inviger en ny utställning om EWK på Arbetets museum. Samma dag delas årets EWK-pris ut till tecknaren Max Gustafson.

Foto: Tina Enghoff, en av pristagarna

Dokumentärfoto i fokus på Arbetets museum

Ny satsning på en dag med den dokumentära bilden i fokus lördagen den 20de oktober. Två stora prisutdelningar och samtal med Sveriges främsta fotografer. Vi presenterar även temat för nästa års fotosalong.

Max Gustafson är årets EWK-prisvinnare

Max Gustafson är 2018 års EWK-prisvinnare!

EWK-sällskapet och Dagens Arbete tilldelar Max Gustafson 2018 års EWK-pris för att han inte väjer för något ämne i sin satirkonst. Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Priset kommer att delas ut den 10 november på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

The Glass Factory- Glasmuseet i Boda: Boom 336

The Glass Factory – Glasmuseet i Boda är Årets Arbetslivsmuseum 2019

Utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2019 tilldelas The Glass Factory – Glasmuseet i Boda. The Glass Factory – Glasmuseet i Boda får priset för att man förenar det gamla glasblåsaryrket med samtida glaskonst och kunskapsöverförande aktiviteter för alla åldrar. Satsningen visar på kommunalt mod och förståelse för industrisamhällets kulturarv och dess betydelse för dagens besöksnäring.

DET RESANDE DEMOKRATILABBET PÅ BOKMÄSSAN

DET RESANDE DEMOKRATILABBET PÅ BOKMÄSSAN

​Det resande demokratilabbet är en turnerande utställning där du får kliva in i den värld ungdomar vistas i dagligen. Utställningen premiärvisas på årets Bokmässa i Göteborg. Den är baseras på Statens medieråds pedagogiska material; Propaganda och bilders makt och har utvecklats av och för ungdomar. Redan innan turnén dragit igång har den fått stor uppmärksamhet och många bibliotek visar intresse.

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Nu öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018!

Lördagen den 8 september kl 14.00 öppnar vi Dokumentärfotosalong 2018. Torsdag den 6 september kl 10.00 är media välkomna på en förhandstitt av utställningen.

Det resande demokratilabbet – en vandringsutställning där du lär dig genomskåda budskap och blir en propagandaavslöjare

Det resande demokratilabbet är en vandringsutställning som under ett år ska visas på ett 30-tal folkbibliotek runt om i landet. Genom workshops möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum. Utställningen produceras av Arbetets museum med stöd av Statens Medieråd och Sensus och finansieras av Svenska Postkodstiftelsen.

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping