Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Historien om Loos Koboltgruva i nordvästra Hälsingland är en berättelse om 1700-talets industriella framåtanda. Men också om ett lokalsamhälles vision och tusentals ideella arbetstimmar. Nu hyllas gruvmuseet med utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023.

Gigarbetare på Södermalm i Stockholm. Foto: Kevin Chang

Gigarbete, digitalisering och välfärd i fokus på konferens

Digitala hjälpmedel och plattformar märks allt mer i arbetslivet och påverkar allt ifrån äldrevård till hemkörning av mat. Men hur påverkas arbetsvillkoren av digitaliseringen? Vilka möjligheter och faror finns? På konferensen "Välfärd för vem? Om arbetsvillkor inom omsorg och gig" diskuterar forskare, fackföreningar, företag och allmänhet gigjobb, äldrevård och digitalisering.

I salongen ger 38 fotografer sin syn på årets tema "fortsättning följer". Här "Kvinnodagen i 'Folkrepubliken Donetsk'" av Hampus Andersson.

Nu öppnar Dokumentärfotosalong 2022

PRESSVISNING | 38 fotografer från hela Sverige ställer ut i årets dokumentärfotosalong på Arbetets museum. Ta chansen att träffa några av dem – välkomna på pressvisning 1 september kl. 10.00!

Anette Nantell, Angelica Elliott och Krister Hägglund tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris. Foto: Anette Nantell, Joar Vestergren, Kristina Friberg.

De får årets Dokumentärfotopris

En DN-veteran, en tunbjörkare vid Skellefteå museum och en hängiven Rågsvedsskildrare: Anette Nantell, Krister Hägglund och Angelica Elliott tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris.

Den 5 juli debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. På bilden: Ångfartyget "Trafik" i Hjo. Foto: Bo Oxenstjärna.

Trots riksdagens stöd – rörligt kulturarv fortfarande utan skydd

I Sverige finns en skattkista full av historiska transportmedel: flygplan, veteranbilar, ånglok, fartyg och mycket mer. Men det rörliga kulturarvet saknar helt lagskydd, något som Transporthistoriskt Nätverk vill ändra på. Den 5 juli debatterar organisationen med riksdagspolitiker i Almedalen. 

I samband med East Pride öppnar Elisabeth Ohlsons senaste utställning id:TRANS på Arbetets museum.

Elisabeth Ohlson tillbaka i Norrköping med id:TRANS

PRESSINBJUDAN | Syns du, så finns du. I historieskrivningen lyser transpersonernas berättelser med sin frånvaro. Nu visar Arbetets museum den omfattande utställningen id:TRANS, där bildkonstnären och fotografen Elisabeth Ohlson gör upp med detta osynliggörande. Välkomna på pressvisning onsdag 18 maj kl. 10.00.

Mats Jonssons hyllade serieroman "När vi var samer" är en av pusselbitarna i den nya utställningen på Arbetets museum.

Norrland–Stockholm tur och retur

PRESSVISNING | Mats Jonssons självutlämnande och skarpögda berättande har varit en hörnsten i seriesverige sedan 90-talet. Hans senaste serieroman "När vi var samer" har rosats av kritikerna. Nu gästar han Arbetets museum i Norrköping med utställningen "Norrland–Stockholm tur och retur". Välkomna på pressvisning torsdag 5 maj kl 10.00.

Sista chansen att söka till årets dokumentärfotosalong

Sista chansen att söka till årets dokumentärfotosalong

Nu på söndag 24 april är sista ansökningsdag för den som vill ställa ut i årets Dokumentärfotosalong. Utställningen samlar fotografer från hela landet och går av stapeln på Arbetets museum varje höst. Alla över 18 är välkomna att söka – professionella fotografer, studenter och amatörer.

Omkring 600 unga från Norrköping, Malmö, Göteborg och Stockholm har varit med i projektet, som nu mynnar ut i utställningen "Pengar!" på Arbetets museum.

Ungas utställning om pengar och hållbarhet invigs

PRESSINBJUDAN | Måndag 25 april kl. 14.00 invigs utställningen "Pengar!" av kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Omkring 600 ungdomar från Norrköping, Malmö, Stockholm och Göteborg har medverkat till projektet. Nu har du chans att träffa både medverkande ungdomar och projektmedarbetare. Varmt välkommen till Arbetets museum i Norrköping!

Hur startar man ett torvmuseum? Sven Gustavsson har svaret. Foto: Ida Rådegård

Sven i Emmaboda är Årets Arbetsmyra

På Torstamåla torvmuseum i Småland möts natur och kultur i en unik fabriksmiljö. Sven Gustavsson beskrivs som själva motorn bakom förvandlingen av den nedlagda torvfabriken. Nu utnämns han till Årets Arbetsmyra av Arbetets museums vänförening.

I Museiguide 2022 finns över 500 museer från hela landet presenterade, bland dem Karmansbo Bruksmiljö i Västmanland (bilden). Foto: Anders Storm

Stor guide till Sveriges dolda museiskatt

Du har sett skyltarna vid vägkanten. De lockar till museijärnvägar, bruksmiljöer eller gamla fästningar. Men hur ofta svänger du av och tittar närmare? Museiguide är en gratis app och katalog som ska få oss att hitta ut till Sveriges dolda museiskatt. Nu släpps årets upplaga av guiden.

Visa mer

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping