Gå direkt till innehåll

Ämnen: Jordbruk, lantbruk, fiske

Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi tilldelas årets priser i Dokfotosalongen. Foto: Eleonor Johansson/Krister Hägglund/Eija Hetekivi. Bilderna är beskurna.

Här är pristagarna i årets Dokfotosalong!

Juryn har sammanträtt och publikens röster är räknade. Det har blivit dags att avslöja årets pristagare i Arbetets museums Dokfotosalong. Stort grattis Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi!

Den 20 oktober delas årets Dokumentärfotopris ut på Arbetets museum. Samtidigt återstartar fotofestivalen SPEGLA i Norrköping.

Träffa årets mottagare av Dokumentärfotopriset

PRESSTRÄFF | Det våras för den fotografiska bilden i Norrköping. Den 20 oktober delas Arbetets museums Dokumentärfotopris ut under högtidliga former. Samma dag är Norrköpings fotofestival SPEGLA tillbaka efter några års paus. Media välkomnas att träffa årets dokumentärfotopristagare på Arbetets museum den 20 oktober kl 13.

I årets Dokfotosalong på Arbetets museum deltar 35 fotografer, från Skellefteå till Kivik, med sina tolkningar av temat "Osynligt arbete".

Osynligt arbete exponeras i höstens Dokfotosalong

PRESSINBJUDAN | Vad är det osynliga arbetet? Är det de lågavlönade jobben som får samhället att gå runt, det förbisedda hemarbetet eller yrkena som få ens känner till? I årets Dokfotosalong på Arbetets museum ger 35 fotografer sina svar. Den 23 september öppnar utställningen. Välkomna på pressvisning torsdag den 21 september kl. 10.00!

Arbetets museums Dokumentärfotopris går i år till Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund. Foto: Sally Hallberg, Sven Westerlund, Anna Wahlgren.

De får Dokumentärfotopriset 2023

Nu står det klart att Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund tar hem Arbetets museums Dokumentärfotopris. "Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige", säger Johanna Haverlind, utställningschef.

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här "Öppning" av Anders Engström.

De ställer ut bilder om osynligt arbete

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här är hela listan över årets antagna fotografer!

Den historiska dammen vid Järle kvarn är en omstridd plats där natur- och kulturvärden ställs mot varandra. Foto: Helena Törnqvist.

Rivning av historisk damm får skarp kritik av Vattenhistoriskt Nätverk

​Naturvårdsverkets ansökan att riva den historiska dammen vid Järle kvarn bör avvisas. Det yrkar Vattenhistoriskt Nätverk i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen. Miljökonsekvensbeskrivningen är bristfällig och vinklad och stora kulturvärden hotas, enligt nätverket.

Arbetets museum leder stort EU-projekt

Arbetets museum har beviljats 200 000 Euro från EU:s Kulturprogram för utställningsprojektet A Taste of Europe. Projektet utnämndes till det tolfte bästa projektet bland totalt 87 beviljade projekt runt om i Europa.

EWK-museum invigs på Arbetets museum i Norrköping

Äntligen får tecknaren Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK, ett eget museum. Den 1 april inviger Centerpartiets ledare Maud Olofsson EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum i Norrköping. Det nyöppnade museet firas under fyra dagar, 2–5 april, med olika aktiviteter för både barn och vuxna.

Träffa Hästmannen på Arbetets museum i Norrköping

I januari hålls två programpunkter i anslutning till utställningen Hästmannen på Arbetets museum i Norrköping. Tisdagen den 13 januari kl 18.30 gästar fotograf Peter Gerdehag museet och berättar om sitt liv med Hästmannen. Den 24 och 25 januari kommer Hästmannen själv, Stig-Anders Svensson, till museet.

Hästmannen på Arbetets museum i Norrköping

Tisdag 25 november invigs utställningen Hästmannen av fotograf Peter Gerdehag på Arbetets museum i Norrköping. Under sjutton års tid har Peter följt och fotograferat småbonden Stig-Anders Svenssons egensinniga leverne på det småländska höglandet. Filmen Hästmannen som spelades in under slutet av denna period slog alla tittarrekord på SVT.

On the Move på Arbetets museum i Norrköping

Den 6 september öppnar utställningen On the Move på Arbetets museum i Norrköping. Konstnär Margareta Klingberg har följt bärplockare från f d Östeuropa och Thailand i deras arbete i norrlandsskogarna och på hemorten. De är människor som representerar en mindre synlig sida av den nya globala ekonomin där hela världen är en möjlig arbetsplats. Utställningen visas t.o.m. 16 november 2008.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping